Jadłospis
Ogólne założenia dotyczące żywienia dzieci w Żłobku
Miejski Żłobek w Żorach swoim wychowankom oferuje 4 posiłki dziennie: śniadanie, II śniadanie (przede wszystkim owoce), obiad dwudaniowy, podwieczorek.
Jadłospisy układane są przez dietetyka zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci (na podstawie wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie według aktualnych norm dla populacji Polski z 2020r.).
Dzieci poniżej 1 roku życia są żywione według aktualnego schematu żywienia niemowląt z uwzględnieniem produktów dozwolonych. Posiłki są przygotowywane przez dietetyka.
Dbamy, by posiłki były urozmaicone i pełnowartościowe, sporządzane są z produktów o wysokiej i dobrej jakości, o co dba nasz intendent. Zdrowe i nieprzetworzone posiłki, porcje odpowiedniej wielkości, są przyrządzane na miejscu (w dobrze wyposażonej kuchni) przez personel kuchenny pod nadzorem szefa kuchni. Korzystając z dobrodziejstwa własnej kuchni nasze posiłki są jak w domu uwzględniając między innymi świeże owoce, warzywa oraz domowe wypieki i przetwory.
W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej.
W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, żłobek zapewnia dzieciom diety: bezmleczne, bezjajeczne i inne. Każde dziecko z alergią jest traktowane indywidualnie. Modyfikacja diety dziecka jest przeprowadzana w konsultacji z jego rodzicami.
W żłobku kształtujemy właściwe nawyki żywieniowe poprzez:
- stałe pory posiłków – zgodnie z ustalonym harmonogramem,
- urozmaicony i właściwe zbilansowany jadłospis,
- spożywanie posiłków w grupie (dzieci lubią jeść w towarzystwie rówieśników),
- nie podjadanie między posiłkami,
- nie zmuszanie a zachęcanie dziecka do jedzenia,
- kształtowanie umiejętności gryzienia, samodzielnego jedzenia łyżką, picie z kubka.
Jadłospis jest dostępny dla rodziców na tablicy i na stronie internetowej.
Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u dietetyka.
Substancje i produkty potencjalnie alergizujące
lub powodujące reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten: pszenica, żyto, owies, orkisz
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach
powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Uwaga:
W żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza,
w takim wypadku należy dostarczyć do Żłobka stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka.